Stenkistebrygga

Den timrade stenkistan ses av många som bryggan med stort B. Den är klassiskt vacker och genuin och lämpar sig för de flesta långgrunda bryggplatser. Stenkistor kan ställas direkt på bergbotten men passar bäst på mjuka bottnar, gärna med liten ”jordmån”.

En stenkista kan antingen användas som ren fundamentering, väl dold av ett överskjutande däck och sidtäckning med raka linjer. Eller så kan man framhäva hantverkets laxknutar, lärkdymlingar och det råa timret i kistans sidor genom att bara täcka stenarna upptill med ett enkelt däck. Oavsett vilket, så ger en stenkista det bästa skyddet mot vågor och vind.

Bygget av en stenkista börjar med noggrann lodning av djupet på platsen. Måtten blir till en ritning då kistan byggs på vår bas på Norra Värmdö. För att bryggan skall stå rakt och stabilt måste kistans undre varv skräddarsys mot bottenprofilen.

Stenkistan byggs enligt traditionella metoder på stående svärd av fyrkantsstolp 150 x 150 mm. Kistans sidor, 150 mm blocksågade furustockar, förbinds med svärden och varandra med 38 mm lärkdymlingar. I kistans hörn möts timret i så kallade laxknutar som ger kistan dess typiska utseende. Märk väl att inga bultar, skruvar eller annan metall används i bygget.

Efter sjösättning bogseras kistan till sin slutdestination för att ställas på plats och vägas in. Kistan pålas sen invändigt med fyrkantsstolp ner till berggrunden upp till 10 m ner i botten. Pålarna bultas ihop med svärden med M20 varmgalvade gängstål, och utgör på så sätt ”stödben” för kistan. Därefter stenfylls kistan, normalt upp till ca 30 cm över vattenytan. Vid stora djup och stor totalvikt fylls kistan något lägre, ibland med vissa sektioner helt tomma.

Slutligen reglas och däckas bryggan enligt dina önskemål.

Kontakta oss för en diskussion och offert för din brygga. Använd gärna vårt kontaktformulär så återkommer vi så snart som möjligt. Tryck på orangea knappen!

Carl Wranding
Carl Wranding
Fasta bryggor, muddring