Intervju i DiTV

Publicerad: 2020-07-14

Skärgården och Sjöliv har fått ett uppsving till följd av coronapandemin. Det och några andra klokskaper berättar vi om i en intervju i DiTV. Intervjun är en del av artikelserien ”Landet runt i pandemins spår” i Dagens Industri.

https://www.di.se/ditv/medgrundare-sjoliv-corona-har-gynnat-oss/

Länken kräver inloggning på Dagens Industri. Här nedan finner du annars en transkribering av intervjun:

Skärgårdsarbetare Rikard Beckman i DiTV
Skärgårdsarbetare Rikard Beckman i DiTV

RB = Rikard Beckman, skärgårdsarbetare på Sjöliv
FW = Frida Westergård, reporter DiTV

FW: Rikard, du jobbar på Sjöliv och är en av grundarna. Kan du berätta om vad ni gör här?

RB: Ja, Sjöliv är ett entreprenadföretag inom marin- och markentreprenader i skärgården. Från Furusund till Nynäshamn gör vi allt från bryggor till markarbeten och uthyrning av pråmar och allt sånt som hör till.

FW: Så ni åker alltså ut i skärgården och bygger bryggor och lägger bojar och sånt?

RB: Ja det stämmer. Vi är ungefär 25-30 personer som varje morgon utgår härifrån för att åka och bygga bryggor, lägga bojar, byta ut kättingförankringar och utföra markarbeten med mera.

FW: Och ni har funnits i 17 år?

RB: Det stämmer. Vi firade 15-årsjubileum här på gården för två år sedan. Med alla våra våra kunder, leverantörer och anställda.

FW: Men den här våren har ju präglats av coronakrisen. Men för er har det gått ganska bra trots allt?

RB: Ja precis, men det gäller ju att vara lite ödmjuk med det här svaret med tanke på hur många näringsidkare som drabbats. Vi märkte initialt en liten effekt av det blev svalt på marknaden. Men ganska snart så blev ju skärgården det ställe där många satte sig i karantän. Och därmed det ställe man kände att man ville satsa på. Så konstigt nog så har vi gynnats av coronapandemin, snarare än tvärtom. Det är vi glada och tacksamma för.

FW: Hur ser det ut för er framöver? Kan ni se några trender för arbetet i skärgården?

RB: Ja vi får en känsla av och hoppas på att det uppsving som skärgården fått av corona kommer att hålla i sig även efteråt. Många människor kommer förhoppningsvis att välja att ”hemestra”, dvs vara i skärgården istället för utomlands, även i framtiden. Vi tror att många nu lär sig värdesätta och uppskatta skärgården så pass att man väljer att bo här utökad säsong och kanske distansarbeta härifrån i större utsträckning.

FW: Vad är det för typ av arbeten som folk vill göra i skärgården, som ni har märkt under coronakrisen?

RB: Många vill satsa på den fastighet man har. Förbättra, renovera och bygga ut kanske. Det blir en naturlig följd av att man spenderar mer tid på sitt ställe.

FW: En brygga, berättade du innan, kan hålla i 100 år. Vad mer kan man tänkas göra? Vad finns det för typ av arbeten?

RB: Ja en brygga kan hålla upp till 100 år. Men det finns mycket annat att göra också. Just nu är det till exempel många som behöver åtgärda sitt avlopp för att kommunen anmärkt på det vid sin utökade översyn av skärgårdens avlopp. Sen finns det en massa andra markarbeten man kan tänkas vilja göra. Ta bort några träd, anlägga gräsmatta, bygga ett attefallhus med mera. Det finns massor av saker att göra om man vill lägga pengarna på det.